Новини

Шалче за Тара

Шалче за Тара

Лилия Рачева, Казанлък

Тара е най-новото приятелче на първокласниците от ОУ „Н.Й. Вапцаров“ в Казанлък. Децата се запознаха с нея в един от часовете по програмата „Научи се да даряваш“ и я обикнаха от пръв поглед.

Тара е кученце с три крака. Тя дойде в училище заедно със своята осиновителка Ивелина Недкова – една от доброволките в приюта за бездомни животни. Първокласниците жадно поглъщаха думите на гостенката за животните без семейства, за това колко много труд и средства изискват грижите за тях и колко малко са хората, които помагат в приюта. Ивелина Недкова показа снимки на осиновени животинки и разказа техните истории.

Срещата приключи с изненада. Малките домакини подариха на бездомните животни изработени от самите тях шалчета и цял кашон кучешка храна. Бяха много горди от своята постъпка. Не спряха да обсъждат темата до края на часовете. Продължили са и у дома.

Всъщност подготовката за гостуването на Тара и нейната стопанка започна доста по-рано. В клас говорихме подробно за животните и отношението към тях.  Темата се оказа много близка до децата, защото повечето от тях имат домашни любимци и помагат в грижите за тях.

Стана дума за застрашените животински видове и необходимостта да пазим околната среда, която е техен дом. Учениците с готовност разказваха за своите излети сред природата, където почиствали заварени отпадъци, а техните собствени събирали в торбички и ги изхвърляли в контейнерите за боклук в града. Споделиха още много подобни истории, включително за бездомните животни в своите квартали, на които понякога носели храна и вода. Така стигнахме до темата за приютите и за работата на доброволците, които имат нужда от помощ в грижите за животните, а самите животни имат нужда от семейства, които да ги обичат.

Заедно с родителите обсъдихме идеята да изработим специални шалчета и да ги дарим на приюта в Казанлък. Веднага бяха осигурени необходимите материали – плат и маркери. Предварително бях подготвила различни шаблони. Децата направиха чудесни шалчета! Докато рисуваха, усмивките им не слязоха от лицата и все говореха за кучетата от приюта.

Когато по-късно поднесоха шалчетата и кучешката храна на Ивелина Недкова и Тара, първокласниците бяха истински щастливи – почувстваха се значими, защото са помогнали.

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg