Новини

Добро сърце и сръчни ръце

Добро сърце и сръчни ръце

Невяна Иванова, София

Цял месец предварително се подготвяха четвъртокласниците от 7-о СОУ „Свети Седмочисленици“ в София за четирите дни на традиционния Коледен благотворителен базар. Тази година събираха пари за училищната библиотека.

Започнаха с изработването на глинени коледни джуджета. Вложиха голямо въображение. Няколко дни по-късно дойде време да ги боядисат. Използваха само червена боя за шапчиците и малко боя за брадите. Получиха се страхотни!

С останалата глина направиха играчки за елха. С помощта на формички за сладки се получиха елхички, звезди, сърчица. Още преди да за изсъхнали, децата пробиваха с клечка дупки за конците. Идеята беше играчките да не се оцветяват, за да може всеки купувач да си ги боядиса, както поиска. Но дори и бели, украшенията пак бяха ефектни.

Децата изработиха и венци за закачване на вратите с различни надписи – „Весела Коледа“, „Добре дошли“… Направиха и свещници само от природни материали. За поставка използваха малко картонче, отгоре със силикон залепиха шишарки и клончета от елхи. От глина оформиха поставката за свещта. Тези свещници се продадоха най-бързо.

Четвъртокласниците бяха донесли и бурканчета, които намазаха с лепило и след това поръсиха със сол. Ефектът беше блестящ! Украсиха бурканите със сушени плодове, нанизани на връвчица – резенчета портокал, лайм, сушени круши. После сложиха вътре свещи.

С годините сме се убедили, че най-продавани на базара са сладкишите и домашно приготвените вкусотии. Затова и тази година децата заедно с родителите отрупаха масите с лакомства. Продаваха кексове, ореховки, мъфини, баница и домашна лимонада. Всичко се продаде, разбира се. И беше доста вкусно 🙂

Учениците сами си бяха направили  график кой кога ще продава. Аз го изпратих на родителите, за да знаят  реда на тяхното дете. Уважиха ни много майки и бащи и сърдечно подкрепиха каузата. Повечето спечелени пари бяха именно от тях.

Събрахме значителна сума. А какво точно ще направим с нея ще разберете съвсем скоро… 🙂

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg