Новини

Среща с работата на НПО

Среща с работата на НПО

Анна Камбарева, класен ръководител, 11Б кл.,

ППМГ “Васил Левски“, гр.Смолян

Единадесетокласниците вече трета година работят по програма „Научи се да даряваш“.

Наред с доброволческите и благотворителни инициативи, организирани през учебната година, направихме среща с асоциация за подобни дейности, действаща на територията на друго населено място, а пътуването до Пловдив беше с подкрепата на Български дарителски форум. Срещата се състоя в Младежки център Пловдив, в района на Гребната база, прекрасно място за разходка, спорт и младежко общуване.

Асоциация “Голям брат, Голяма сестра – България” е неправителствена организация, регистрирана в обществена полза през май 2006 г. Асоциацията е официален представител на “Big Brothers Big Sisters International” в България и отговаря на нейните стандарти за предоставяне на менторски услуги за деца и младежи в неравностойно положение. Организацията е равноправен член на международната мрежа, в която участват 17 страни от целия свят. Работят в три направления:

  • Менторски програми

Социално менторство – доброволци се превръщат в Голям брат или Голяма сестра за деца в неравностойно положение и стават техни ментори . Така помагат в тяхното израстване.

  • Местни младежки инициативи и кампании в които доброволци ученици обучават ученици чрез Уъркшопи и Творчески работилници
  • Еразъм+ – Между културно опознаване

Дава се поле на младите хора да влезнат в структурен диалог с властите и Министерство на образованието, младежта и спорта. Така чрез неформалното образование, младежите доброволци  получават възможност за развитие, добиват меки и социални умения, а те са ключови за уменията на 21 век.

За учениците срещата беше много ползотворна и вдъхновяваща. Те научиха нови начини, с които ще могат да помогнат на другите и личните ползи, които ще имат вървейки по пътя на доброволчеството и дарителството.

След срещата се разходихме по централните улици на Пловдив, където тече двадесето издание на Международен литературен фестивала „Пловдив чете“ . На този празник на книгата гостуват авторитетни издателства от цялата страна, а Главната на Пловдив се превръща в огромна книжарница на открито. Всеки си избра книга, която ще свързва с преживяванията през този ден.

Огромна благодарност към екипа на Български дарителски форум  за менторството към всички нас, участници в програмата „Научи се да даряваш“.

Насърчаването да осъществим контакти с асоциация с подобна дейност даде възможност за участие на ученици от класа в Национална среща на ученическите съвети, организирана от Асоциация „Голям брат, Голяма сестра – България“ и нуждата от учредяване на Национален ученически парламент, който да защитава права на учениците и да насърчава активната работа на ученически съвети в страната.

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg