Новини

Срещи между поколенията

Срещи между поколенията

Деян Николов, Ямбол

„Най-голямото пътуване започва с първата крачка“! Дни преди настъпването на едни от най-светлите християнски празници ученици от 9 „б“ и 11 „в“ клас от Професионалната гимназия по лека промишленост, екология и химични технологии в град Ямбол направиха своите първи стъпки в доброволчеството. Учениците станаха част от една от най-мащабните инициативи в цялата страна на „Бъди човек“ – област Ямбол. През последната учебна седмица от 2019 година младежите събраха средства, закупиха хранителни продукти и ги дариха на местните организатори на инициативата по повод Рождество Христово.

 

В последния учебен ден ученици, подкрепени от доброволците и студенти в лицата на Стоимен Петров и Пламена Андонова, посетиха не един, а два дома за стари хора в село Болярско край Ямбол. Младите хора зарадваха възрастните не само с пакетите с хранителни продукти, но и с вниманието си.

 

В дома за стари хора „Христо Ботев“ срещата беше вълнуваща и за двете страни, а и образователна – от една от настанените в дома възрастни жени младежите научиха името на учредителя на фолклорен ансамбъл „Тунджа“. Във втория дом, наречен „Деменция-Надежда“, емоцията ни заля още с пристъпването на прага. Посрещнаха ни с прегръдки и целувки, показаха ни, че възрастните хора се нуждаят не толкова от материално благополучие, а от споделяне, подкрепа и разбиране на ситуацията, в която се намират. Срещата протече в едно от спалните помещения на дома и това сякаш свали всякакви бариери между гости и домакини.

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg