Новини

Тайното добро

Тайното добро

Калинка Русалова, Пловдив

Учениците от 3 „б“ клас при ОУ „В. Левски“ в Пловдив се впускат в ново предизвикателство. В следобедните часове те вече работят по образователната програма на Български дарителски форум „Научи се да даряваш“. Програмата обединява амбициозни учители, мотивирани да планират, разработват и организират проекти с цел насърчаване на гражданската активност и филантропията у децата.

Още в първите учебни дни през септември 2019 г. учениците се срещнаха с Валентина Арабаджиева – доброволец с богат опит към Националния алианс за работа с доброволци. Валя разказа на децата за инициативите, в които се е включвала – за организацията на Летните читални в библиотеката, за „Младият Пловдив чете“, „Да рисуваме заедно“ и др. Сподели какво е чувството да бъдеш полезен, да правиш добро, да помагаш. Историята на Валентина предизвика интереса на децата, който пролича в зададените  въпроси.

Темата за доброто не е нова за класа – всички в него са обединени от идеята да бъдат добри, полезни, толерантни. Ето защо в следващ урок по програмата „Научи се да даряваш“ говорихме за „тайното добро, което направих“, за прекрасното усещане да си помогнал на някого, без да очакваш нищо в замяна и дори без той да разбере. Децата разказаха за много такива моменти, в които помагат и … забравят. Вярвам, че всички дълго ще помним историите и емоциите от този урок.

Очакват ни още много срещи с хора, които могат да мотивират учениците да следват добрия пример. Третокласниците с нетърпение очакват например Анелия Павлова от Федерацията на природозащитните сдружения „Зелени Балкани“, която ще им разкаже интересни факти за животните и как да се грижат за тях.

 

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg