Новини

Топлина за Коледа

Топлина за Коледа

Павлина Божкова, Златица

„Засаждахме дръвчета”. Боядисвахме пейка и садихме теменужки”. „Правихме Коледни базари и дарявахме парите за рехабилитация на дечица”. „Почиствахме местността Спасово кладенче”. „Събирахме дрехи за социални слаби деца”.

Ще повярвате ли, че това са „доброволчески мисии” на деца, които сега са 4-ти клас, но част от тях са извършени, когато те са били по-малки!

Доброволчестовото е възможна мисия на всяка възраст – осъзнах това, когато получих тези отговори. С тях учениците от 4-ти „б“ клас на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ в Златица ми припомниха част от направеното от нас през последните 4 години в програмата „Научи се да даряваш”. И бях много приятно изненадана,  че децата си спомняха всички доброволчески акции,  които сме правили през годините!

Започнахме урока с дискусия „ Какво е доброволчество? В какви каузи и мисии сме участвали през тези 4 години?“ Децата отговориха, че доброволеца е човек, който прави неща за другите, без да очаква възнаграждение или друга награда.

Припомниха как са се чувствали след тези мисии, колко щастливи са били когато са помагали. Говорихме си и за предстоящата Коледа, която ще бъде по- различна заради пандемията и изолацията и бихме ли могли да направим празниците малко по- усмихнати за някого.

Децата споделиха какви картички изработват за своите баби и дядовци. Тогава аз им разказах за домовете за възрастни хора. Разбира се много внимателно, за да не ги натъжавам – как живеят хората там, от какво имат нужда – често не толкова от материални неща, колкото от внимание и мил жест на зачитане и грижа.

Разказах им за платформата TimeHeroes, където разгледахме няколко доброволчески мисии и се спряхме на една, която да подкрепим, а именно  „Зарадвай възрастни хора от дома в село Главиница с картичка за Коледа“.

Децата веднага започнаха да правят картички. Всеки ден, въпреки уроците и домашните, които никак не са лесни в онлайн среда, те изпращаха картички. Обсъдихме и текста в тях:

„Ние, учениците от 4 „б“ кл. на училище „Св. Паисий Хилендарски“, гр. Златица Ви пожелаваме топлина в Коледната нощ, здраве през новата година и много споделени мигове!“

След няколко дни се събрахме, за да ми дадат картичките. И отново приятна изненада!

Родителите бяха купили много топли чорапи и пантофи за възрастните хора, точно както нуждата беше описано в мисията на платформата Time Heroes.

Така и тази година, въпреки пандемията, успяхме да зарадваме някого, в навечерието на най-светлия празник КОЛЕДА! И децата, а и родителите, проявиха топлота и съпричастност към хора, които са уязвими.

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg