Новини

Цветовете на правилата в клас

Цветовете на правилата в клас

Ирена Мицковска, Тетевен

Ние възрастните имаме странно отношение към правилата и законите. Единодушни сме, че трябва да ги има, но в същото време с доза гордост разказваме как не ги спазваме или леко ги заобикаляме. Ето защо е важно да помогнем на децата още от малки да осъзнаят необходимостта от ред, дисциплина и отговорно отношение към тях.

Тъкмо затова с първолаците от НУ „Хаджи Генчо“, Тетевен, започнахме уроците с темата за правилата в клас. Започнахме разговора с това, кое помага да няма катастрофи на пътя. Отговорите на децата бяха: пешеходните пътеки, светофарите, знаците, полицаите… С насочващи от мен въпроси стигнахме до извода, че има правила, които ни помагат да се движим и да пътуваме безопасно.

Обясних, че такива правила са необходими и в нашата класна стая, за да учим успешно, игрите да ни носят радост и да няма инциденти. Помолих учениците си да кажат кое смятат за важно в часа и в междучасието, а аз записвах техните предложения.

За втория час бях принтирала предварително техните идеи, носех картон, ножици, пастели и флумастери. Предложих на децата да подредим правилата си според цветовете на светофара. Срещу червения цвят записахме действията, които не бива да допускаме. (Често ни съветват тези изречения да бъдат позитивни, т.е. вместо „Ние не ругаем и не крещим.“ да бъде „Ние сме възпитани и учтиви.“ Аз обаче смятам, че децата имат нужда от здравословна доза НЕ в ежедневието си.) Срещу жълтия цвят отбелязахме в какви ситуации трябва да внимаваме. Срещу зеления цвят изброихме позволените действия.

Всяко дете даде своя принос за направата на таблото – чрез изрязване, лепене или оцветяване. Накрая го закачихме на стената в класната стая.

Понякога децата нарушават своите собствени правила. Тепърва ни предстои упорита работа в обратната посока. Но се надявам, че стъпка по стъпка, бавно, последователно и системно, повечето първокласници ще разберат, че животът е немислим без правила; че ако никой с нищо и с никого не се съобразява, би настъпил хаос; че ако нямаме представа за добро и лошо, за полезно и опасно, ще има инциденти и наранени, така както става в катастрофите по пътя.

Ето нашите идеи:

1 „а“ КЛАС- НАШИТЕ ПРАВИЛА

Червен цвят: Ние не се бием. Ние не ругаем. Ние не тичаме в училище. Ние не сме груби. Ние не преписваме. Ние не се обиждаме.

Жълт цвят: Ние внимаваме, когато пресичаме улицата. Ние внимаваме да не нараним себе си или другите.

Зелен цвят: Ние внимаваме в час. Ние слушаме учителя и не го прекъсваме. Ние се изслушваме. Ние сме послушни. Ние споделяме храната си. Ние си помагаме.

 

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg