Новини

Ученици от Вършец: На насилието трябва да се противопоставяме всеки ден

Ученици от Вършец: На насилието трябва да се противопоставяме всеки ден

Последната сряда на месец февруари се отбелязва като Международен ден на розовата фланелка в много учебни заведения по целия свят.

От няколко години по традиция възпитаниците на СУ „Иван Вазов“ – град Вършец организират кампания против тормоза в училище, напомняйки на всички, че на насилието можем и трябва да се противопоставяме, че трябва да сме единни и смели, че всеки човек е важен и да се потъпква достойнството му е непростимо.
Обличайки тениските, цветът на които според психологията на цветовете символизира доброта и обич, децата представят своята позиция и вдъхват на всички вярата, че толерантност и разбирателство, добронамереност и търпение, трябва да са водещи в отношенията по между им.
Историята на празника е известна. Тя води началото си от 2007 година, когато две момчета в Канада застават зад гърба на свой приятел и съученик, който е тормозен, защото дошъл на училище с розово поло. Дейвид Шепърд и Травис Прайс купуват розови тениски и на следващия ден раздават на всички, които дръзват да се включат. А те се оказват много.

През тази година инициаторите на кампанията – 7 а и 9 а класове заложиха именно на предизвикателството да се включат максимален брой участници от всички класове, клубове, групи.

Темата е заложена като част от модула „Застъпничество за кауза“ към Национална програма „Научи се да даряваш“ на Български дарителски форум.

С много ентусиазъм и вяра в собствените възможности в рамките на една седмица, те поеха отговорността да противодействат на насилието във всичките му форми – чрез изследване на резултати от анкетни проучвания, изготвяне на табла, флайери и грамоти, консултации с училищния психолог, г-н Ивайло Панов и цялостна мотивация на учениците от училището за включването им в кампанията.

Мотото „Най-розово училище“ 2019 напълно оправда очакванията им, а посланието им към всички участници е, че на насилието трябва да се противопоставяме всеки ден.

 

 

 

Източник: ЗовNews, 2018

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg