Новини

Ученици от Вършец са сред наградените в националния конкурс „Посланици на здравето“

Ученици от Вършец са сред наградените в националния конкурс „Посланици на здравето“

Екипът на 7 а клас от СУ „Иван Вазов“ – град Вършец, е сред избраните осемнадесет във възрастова група 5-8 клас, след приключването на втора фаза в единадесетото издание на националния конкурс „Посланици на здравето“, организиран от Министерството на здравеопазването и МОН. Предизвикателството да разработят и осъществят собствен проект в полза на общността, е част от участието им в програма „Научи се да даряваш“ на Български дарителски форум, а основната идея на проект „Ние избираме режим Здраве“, е справяне с проблемите на нашето съвремие, свързани с нездравословното хранене и заседналия начин на живот. В рамките на четири месеца децата осъществиха поредица от дейности, свързани с осъзнаване на правилата, които могат да подобрят качеството ни на живот – „Парад на плодовете и зеленчуците“, „Спорт за здраве“, отбелязване на Европейския ден за здравословно хранене.
Чрез своята страница, промотираща проекта, те успяха да спечелят съмишленици сред ученическата общност и родителите. За да могат да бъдат мотивирани както подрастващите, така и техните семейства за подобряване на цялостния режим, е нужна сериозна мотивация и добра стратегия, съчетана с труд, вдъхновение и позитивизъм. Учениците работиха активно и всеки ден отчитаха своите малки победи, за да достигнат крайния резултат – създаване на трайни навици, свързани със здравословното хранене и системни занимания със спорт при над 300 последователи от училището. С радост се включиха и малчуганите от ДГ „Слънце“ с ръководител Елеонора Ивайлова – родител на седмокласник и учител в учебното заведение.
Награждаването на отличените за страната проекти ще бъде през месец юни, но запалени от успеха, учениците вече генерират нови идеи за участие и през следващата учебна година, една от които е включването им в Международна мрежа от здрави училища с участието на представители на 46 европейски страни.

 

Автор: Албена Цветкова, Вършец

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg