Новини

Училище за всеки

Училище за всеки

Лилия Рачева, Казанлък

Работата по „Научи се да даряваш“ с учениците от 2 „б“ клас, ОУ „Никола Й. Вапцаров“ в Казанлък е онази вратичка, която допуска знание за доброто, съпричастността и дарителството ежеседмично в класната стая и домовете ни.

Едни уроци дават възможност по забавен начин да научим осмислим нови неща, други са сериозни и вдъхновяват децата да действат, да помагат, да променят. Те знаят, че човек се познава по делата.

Такъв беше и урокът „Трябва ли всички деца да ходят на училище“. Учениците разбраха, че в много страни по света деца нямат достъп до образование. И това, което в нашата страна е тяхно право, е недостъпно за децата, живеещи в крайна бедност, при военни действия и конфликти и т. н.

Простичко и по детски второкласниците разсъждаваха: Какво бихме могли да направим, за да помогнем повече деца да са образовани и да ходят на училище?

Разбраха, че някои деца не се научават да четат (даже и да имат достъп до училище), защото нямат книги – дори и тук в България. Обсъдихме и ценността и ползата от това повече хора по света да са образовани: по-лесно си намират работа, печелят повече, живеят по-добре, хранят се и се грижат за себе си по-добре. Вследствие на това са по-здрави и по-внимателни към другите, правят по-информирани избори, вярват в себе си, по-полезни са и за другите.

Децата трябваше да  родят идеи как те самите да помогнат на по-малките, за да се събуди интересът им към книгите:

Първата идея  – част от децата подготвиха изразителен прочит на откъс от любимо произведение, което да бъде представено като загадка, чакаща да бъде разгадана. Записахме кратки видеа.

Втората идея – друга част от децата решиха да направят собствена книжка, в която сами преписаха любимо произведение и го илюстрираха.

Видеата и книжката бяха изпратени на децата от детска градина „Пчелица“, за да провокираме интерес към любопитните, поучителните, забавните истории в книгите.

Третата идея даде начало на нашата доброволческа инициатива – всеки ученик  да донесе една или повече книжки в добро състояние, да ги даде на организация, която пък да ги дари на деца, нуждаещи се от книги. Така се свързахме с Мария Гинева – директор на Сдружение „Бъдеще за децата“ в Казанлък. Тя помогна идеята ни да се осъществи – дарените книжки да бъдат поставени в къщичките за книжки в Розариума в града и да са на разположение на всички деца, които имат желание да им бъде прочетена или сами да си прочетат интересна история.

Семействата на второкласниците също се включиха веднага. Включихме се и ние с г-жа Мария Колева, колега от училището. Събрахме голямо количество пъстри детски книжки, които със сигурност ще зарадват някого.

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg