Новини

Уроци онлайн:  Ако до всяко добро същество, застане поне още едно…

Уроци онлайн: Ако до всяко добро същество, застане поне още едно…

Диана Минева, София

„Не е от значение колко даряваме, а колко любов влагаме”  – с тази мисъл на майка Тереза учениците от 10 „а” клас,  37 СУ „Райна Княгиня” в София започнаха онлайн урок, посветен на Международния ден на доброволеца ( 5-ти декември).

Директорът на училището –  г-жа Цветомира Георгиева, също се включи в часа и поздрави децата за активността им, благодари им, че са станали част от проекта „Научи се да даряваш” за втора поредна година.

За начало предложих една  анкета „Какво означава да си „доброволец?“.

И получих следните отговори:

Цветанка:  Доброволец е човек, който обича да помага на хора, които имат нужда от нещо.

Денис: Според мен, да си доброволец означава да помагаш в различни неща.

Любомир: Да си доброволец означава да помагаш на хора, които са в нужда; да вършиш нещо без да искаш нищо в замяна.

После започнахме дискусия. Децата се обединиха около тезата, че „доброволчеството е едно от нещата, които ще спасят света”, че „у всеки е заложено нуждата да прави добро безвъзмездно, не всеки обаче използва и развива това”.  Заваляха и примери: от благотворителни кампании за даряване на кръв, до помощта и солидарността с нуждаещите се по време на коварния вирус COVID-19 и участие в големи благотворителни кампании като Българската Коледа.

„Как доброто може да повлияе на един живот?“ – продължих дискусията:

„Когато някой направи добро на друг, той поглежда на живота от светлата му страна и с надежда, че доброто се предава от човек на човек”. Десетокласниците имат вече изградена представа по тази тема, както и по темата за дарителството – обсъждали сме я в уроците от предишната година.

Те и на практика доказват, че са истински добротворци. Последното им добро дело, подето съвсем спонтанно наскоро – изцяло по тяхна инициатива, беше акция за набиране на дрехи за техен съученик в неравностойно положение. Всъщност обсъдихме, че това също е цел  на доброволеца – да променя положително живота на другите хора, помагайки им по различни начини, да дарява – времето си, нещата, които притежава, труда си…

Най-ценното в този час беше, че съвсем неочаквано учениците станаха свидетели на пример за добротворство. От получено съобщение до г-жа Георгиева (директорът ни), узнахме, че учител в училището ни се отказва от предоставено му устройство и го отстъпва на ученик в затруднение, който не може да посещава онлайн обучението. Десетокласниците се оживиха от тази новина и споделиха за техен връстник, който има нужда от интернет, таблет или лаптоп. От своя страна, г-жа Георгиева, като един истински добротворец,  се ангажира с обещанието да му предостави всичко нужно за нормален образователен процес.

Третата изненада беше за най-активните ученици в часовете. Те ще получат подаръци – по един руско-български речник. Тази благородна инициатива е по предложение на г-н Георги Миланов –  учител по руски език, а е осъществена от ръководството на училището. Така всички се убедихме, че дарителството „е заразно”. Правиш ли го, без да очакваш в замяна, може и теб да споходи нещо добро.

След тези добри новини отправих послание към всички с думите на Джон Уесли (английски духовник и теолог): „Правете всичкото добро, на което сте способни, с всички средства, които имате, по всички начини, които знаете, на всички места, където можете, по всяко време, когато можете, на всеки човек, на когото можете, докато можете!” Този цитат провокира много емоции. Единодушно стигнахме  до извода, че трябва да следваме това послание, за да живеем в един по-хубав свят. Когато един помогне на друг, вторият разпръсва добротата на трети и така светът става много по-добър.

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg