Новини

Уроци онлайн: „Голямо благодаря” за медиците

Уроци онлайн: „Голямо благодаря” за медиците

Росица Георгиева, София

Първокласниците от 120 ОУ „Георги Сава Раковски“ в София отправиха много креативно и мило послание към медиците от Спешна помощ:

                       „Бъдете:

Силни

Победители

Енергични

Шеговити

Най-добрите

Активни

Първи

Обични

Магьосници

Очарователни

Щастливи

                  Бъдете ЗДРАВИ, защото и Вие трябва да се приберете при своите семейства!”

Децата създадоха този акростих, когато започна епидемията и се прeориентирахме към работа от вкъщи, след поредица разговори с учителите и родителите за медиците и хората на първа линия, които помагат най-сериозно в битката с вируса.  

Обсъждахме какво е коронавирус и какви са последиците от него. Така при наблюдението как винаги на първа линия поемат отговорността и тежестта медиците, решихме съвсем спонтанно да направим изложба в Центъра за спешна медицинска помощ  – София. С нашите рисунки, направени с толкова любов и желание, показваме подкрепата си към  лекарите, сестрите, диспечерите, шофьорите на линейки, защото всички осъзнаваме, как при необходимост, трябва да звъннем на тел.112.

Децата разбират, че тези хора не жалят време и сили и показват увереност и желание да помогнат във всеки един миг. Заедно решихме, че нашите рисунки ще им вдъхват сили при справянето с тежката ситуация.

Впоследствие разбрахме, че самите лекари и медицинските работници са били много развълнувани, дори някои от тях са се просълзили след нашия жест и това ни донесе още повече удовлетворение и радост.

На повечето от рисунките изпъкват думите „Благодаря“, „Ще се справим заедно“, „Доброто винаги побеждава“. Това са автентични думи, продиктувани от детското сърце. Но и думи на признание и благодарност, които децата  ще произнася и след като отмине тежката инфекция, и в други житейски ситуации.

За децата това не е първата изява, свързана с внимание и помощ за различни хора и общности. Те, подкрепени от родителите си, имат изяви в различни дарителски дейности. В началото на учебната година, например, много бързо се организирахме и предадохме капачки към кампанията „Капачки за бъдещето“. В навечерието на Коледните празници изпратихме пакети с хигиенни материали и подаръци за децата от дома в село Бели Искър.

За първокласниците в програмата „Научи се да даряваш” е голямо приключение. А за мен е удовлетворение, защото училището трябва да дава не само академични знания, но и да се стреми да възпитава у децата човечност, ангажираност към другите, да развива емпатия и отговорност – което е в основата на филантропията.

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg