Новини

Уроци онлайн: Доброволчеството като мисия

Уроци онлайн: Доброволчеството като мисия

Калинка Русалова, Пловдив

Какво е да си доброволец? И най-вече – доброволец в екстремни условия?

Един вълнуващ разказ по тази тема предложи Георги Влайков –  ръководител на „Аварийно спасяване“ в Пловдив в онлайн среща с четвъртокласниците от ОУ „В. Левски, Пловдив.

За децата това беше незабравимо преживяване, защото отвъд темата за доброволчеството, която вече им е позната в различни, по-делнични аспекти, сега те се запознаха и с риска и трудностите на този избор.

Екипът на „Аварийно спасяване” – Пловдив е с богат опит в трудни, често високорискови ситуации. Децата научиха повече за това как се реагира, за да спасиш хора от пожар, наводнение или бедстващи в планината.  

Георги не избегна  даже и трудни въпроси като „Губили ли сте човек от екипа” и „Винаги ли пристигате на време, за да спасите някого?”, въпроси, които и мен изненадаха със зрелостта си от страна на децата.

И разбира се, естественият въпрос  „Защо, когато има и полицаи, и военни, и пожарникари вие рискувате доброволно?

„Усещането да дариш живот е незаменимо – разказва Георги Влайков – при наводненията в с. Бисер помня как подадохме ръка на жена, загубила надежда, че ще се спаси и тази благодарност в очите й не се забравя. Това ни прави истински щастливи”.

Отвъд темата за доброволчеството децата научиха и други важни и полезни съвети: как да оказват първа помощ, базисни напътствия за ходене в планина, как да се държим при бедствия и аварии. И ценни съвети за оцеляване: спокойствие и зареден телефон:). Може да звучи простичко, но спасява.

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg