Новини

Уроци онлайн: В полза на другите

Уроци онлайн: В полза на другите

Лилия Рачева, Казанлък

Толкова усмивки накуп отдавна не съм виждала. На първокласниците от ОУ „Никола Й. Вапцаров“ в Казанлък и техните родители. На моето лице и на лицето на екипа на сдружение „Бъдеще за децата“. Така усмихнато завърши последният и може би най-вълнуващ час за тази учебна година в програмата” Научи се да даряваш”. За да съм по-точна, това не е просто час, а цял проект – „В полза на общността”. Специфичното тук е, че всички се подготвяхме по-продължително – около 2 седмици. И финалът, в края на извънредното положение, беше реален, а не онлайн.

На практика проектът обхваща идеята, процесът на подготовка и изпълнението на дадена инициатива. Епидемията от COVID-19 провокира усещане, моето и на децата, че искаме да сме полезни с нещо конкретно. От близо 3 години работим с организацията „Бъдеще за децата” и с директора й Мария Гинева. И съвсем естествено дойде решението да реализираме този проект съвместно с тях.

Мария написа едно писмо до родителите на първокласниците, в което разказа за работата и мисията на организация и за хората, които подкрепят. След това аз направих родителска среща онлайн, на която откликнаха 18 семейства. Обсъдихме възможността да подкрепим пострадали от кризата хора. Родителите реагираха много сърдечно и топло.

Идеята беше всеки първокласник да напазарува заедно със семейството си продукти, които после да дарим на организацията и тя да ги разпредели на нуждаещите се. Така децата осмислиха по друг начин факта, че помагат и се чувстваха истински участници в процеса на подкрепа. В конкретен ден и час се събрахме на входа на сдружението заедно с родителите и дарихме продуктите.

Практически проектът „В полза на общността“ обедини всичко онова, което първокласниците научиха, почувстваха и сътвориха през първата година в училище – да проявяват съчувствие към другия, да разбират нуждите му, да опитат да помогнат.

Така всички ЗАЕДНО във време на социална дистанция не загубихме усет за важните неща. Направихме малки, но уверени крачки по пътя на знанието, човещината и съпричастността!

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg