Новини

Уроци онлайн: Моята коледна добрина

Уроци онлайн: Моята коледна добрина

Албена Цветкова, Вършец,

Декември – месецът на доброволчеството, провокира идеята за онлайн реализиране на предвидения в програмата час „Празник на доброволците“. Урокът включваше два основни момента: вътрешен конкурс за избор на организацията, допринесла най-много за развитие на децата от училище СУ „Иван Вазов“ във Вършец и дискусия на тема „Моята коледна добрина“.

Учениците бяха разделени на четири групи, като всяка от тях имаше за задача да номинира две организации или конкретни личности. Критериите за оценка бяха да са познати за тях организации, хора или неформални групи, които чрез своя инициатива, кампания или дейност са помогнали на училищната общност и които под една или друга форма са гостували в часовете на „Научи се да даряваш“ през годините.

От предложения списък, учениците се спряха на Christmas Appeal for Bulgaria, Български дарителски форум, ЦМЕДТ „Амалипе“, Сдружение „Вазовци“, Фондация „Работилница за граждански инициативи” , клуб „Добротворци“, Фондация Лале и НАРД, г-жа Савка Серафимова (председател на Клуб „Чинарите“ в града, виден общественик и организатор на различни конкурси, тържества и т.н!.

Изборът беше направен чрез онлайн гласуване в чата след кратко представяне по групи на дейността на номинираните. Най-много гласове събраха Сдружение „Вазовци“ – за осъществения проект за подпомагане на ученици от социално слаби семейства с хранителни продукти по време на пандемията от COVID-19 и училищен доброволчески клуб „Добротворци“ за цялостната си дейност (популяризиране на доброволчеството като кауза и насърчаване на членовете и симпатизантите да участват като доброволци в инициативи от обществена полза, насочени предимно към ученици в неравностойно положение и техните семейства и деца с хронични заболявания)

Във втората част на урока учениците получиха възможност да предложат своите идеи за коледна добрина. Оказаха се доста изобретателни в това отношение, като освен традиционните мнения – „Ще почиствам снега в двора на възрастната съседка“, „Ще пазарувам на дядо Иван“, имаше и доста по-нестандартни – „Дал съм паролата си за интернет на двама приятели, които живеят до нас, за да могат да участват в онлайн обучението“ и „Половината от подаръците от моето коледно чорапче, занесох за бедните деца, за които доброволките събираха подаръци“.
В заключение всички бяха доволни от възможността да реализират своето добро дело и да направят живота на другите по-красив, по-добър и по-успешен. Това е начинът човек да се научи на безкористност – като дава, без да пита какво ще получи в замяна.

Но всъщност това, което получава като награда, е безценно – лично удовлетворение, дълбока признателност и много нови приятели.

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg