Новини

Уроци онлайн:   За животните с любов

Уроци онлайн: За животните с любов

Павлина Божкова, Златица

Обмислях кои теми биха били полезни в сегашната ситуация – на изолация и онлайн обучение. Реших, че  урокът „Как се грижим за животните, които се грижат за нас“ е много подходящ за третокласниците от СУ „Св. Пайсий Хилендарски“, защото знам , че повечето имат домашни любимци и много ги обичат.

Започнахме урока с няколко въпроса към децата – „Как би изглеждал нашият свят без животни? Има ли животни, които помагат на хората? Как? А как ние се грижим за тях?”

Говорихме за пчелите и защо те са полезни за света и за хората, за домашните животни от които получаваме храна, за домашните любимци, за животните в зоопарка.

Разгледахме и един друг аспект – как животните, преминали специални обучения, помагат на хора с увреждания.  Ползвахме сайта на Фондация „Очи на четири лапи“ и дискутирахме повече за организацията и дейността й. Децата бяха много впечатлени от обучението на кучетата водачи за незрящи хора, от спецификата на помощта, която тези кучета оказват. Разбраха повече за  уменията, които тези животни придобиват и как хората – обучители се грижат за тях.

Изгледахме и клипче за лечебна езда за деца с увреждания. Някои от децата споделиха предишни техни преживявания  –  как са били са в конна база, как са яздили кон и колко вълнуващо е било това за тях.

Говорихме за това как ние хората се отблагодаряваме на животните – като им осигуряваме дом, храна и много обич.

От коледното поздравление към пенсионерите децата бяха събрали средства, с които малко преди извънредното положение си купихме декоративни рибки и  ги гледахме в училището. Сега за тези рибки се грижа аз. Показах им снимки на рибките и ги успокоих, че ще се грижа добре за тях. Споделих им снимки и на моите домашни любимци и ги предизвиках те да направят същото. Получих много снимки и видеа.

Всички бяхме единодушни, че хората и животните сме свързани и обичта е взаимна. А грижата към тях не е еднократен акт, а се случва с ежедневни усилия и внимание.

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg