Новини

Уроци по щедрост: Български училища с часове по дарителство

Уроци по щедрост: Български училища с часове по дарителство

Обучителната система „Научи се да даряваш“ вече е част от 10 български училища.

Международната система Learning to give, адаптирана и преведена на български език, е вече част от учебните програми на няколко родни училища. През лятото от Българския дарителски форум (БДФ) са обучили първите 13 учители, които сега „преподават щедрост“ на учениците.

Програмата представлява концепция за преподаване и практикуване на основните принципи на гражданското участие и дарителството. Целта е да се развие културата и придобиването на опит в реализиране на дарителски инциативи сред учениците. Всички училища, които вярват, че могат да образоват децата в основите на активното гражданство и грижата за другия, са добре дошли да се включат.

В българския сайт от БДФ дават различни примери, съвети и са изготвили речник, което е част от навлизането на желаещите, които искат да се впуснат в тази тематика. Още в началната страница на сайта можеш лесно да се ориентираш и да избереш различни уроци, които са парчета от основнополагането на дарителската култура. Засегнати са теми като бедност, лидерство, пари, бюджет и управление на средства, филантропия, дарителство, доброволчество и други.

Вече няколко училища в София са внедрили програмата в час, и по едно в Бургас, Попово, Смядово, Сливен и Златица. Като някои от учителите там споделят, че се наблюдава развитие в малчуганите. Децата стават все по-креативни, отворени и толерантни към различните. Една от учителките в 104 СОУ в София, споделя пред колегите от Дневник, как учениците й инициирали дарение в мананстир при екскурзия в гр. Кърджали.

„О, аз вече знам. Това е да даряваш пари, време или труд и така да правиш добро за всички. Ето, аз днес дарих време, за да боядисаме пейките. Така е по-цветно и весело за всички в училище“, споделя Мануил от 4 „а“ клас на СУ „Св. П. Хилендарски“ гр. Златица, когато го попитат какво е да даряваш.

Една част от инициативата е поканата на гост-лектори, които споделят с учениците полезни теми, подобряващи ефективността на програмата. Част от гостите са родители на някои децата, след активирането на тази практика учителите са видели какъв ценен ресур имат в лицето на майките и бащите. Повече за резултатите и дейностите по проекта може да видите и на фейсбук страницата на „Научи се да даряваш“.

Културата на дарителство определено започва да навлиза във все повече сфери от живота на българите. Миналата седмица ви споделихме и за отличилите се като „Отговорна компания – отговорни служители“ и през 2016 г. Отбелязахме все по-зачестилите практики на фирмите у нас да насърчават служителите си да даряват средства, дори по ведомост, и да подкрепят различни каузи. Така през 2016 г. са дарени над 570 000 лева от работещите в компаниите, други бяха доброволци и дариха труд.

Източник: Успелите

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg