Новини

Важните неща

Важните неща

Десислава Цанкова, Търговище

За какво си струва да се борим? Над този въпрос разсъждаваха учениците от 6 б клас на Второ средно училище „Проф. Никола Маринов“ в Търговище в няколко поредни часа по програмата „Научи се да даряваш“. Разделени в пет екипа, те търсеха решения на важни за обществото проблеми в областите здраве, образование, общност, околна среда и икономика. В този процес шестокласниците използваха знанията си по всички учебни предмети, проведоха и проучвания сред родители и близки.

„Да повишаваме нивото на здравната си култура и да водим здравословен начин на живот, да помагаме на болните“ е част от „рецептата“ на екип „Здраве“. „Трябва да открием нашите таланти и интереси и да се развиваме в тази посока“, убедени са учениците от екип „Образование“. „Да зачитаме чуждото мнение, да уважаваме хората около нас, да подкрепяме тези в неравностойно положение, да бъдем добри“, пък искат шестокласниците от екип „Общност“.

Децата от екип “Околна среда“ осъзнават, че трябва да пестят природните ресурси, да пазят чистота, да се грижат за животните, да помагат при бедствия. Върху бедността и начините за нейното преодоляване се фокусира екип „Икономика“ и намира решение в образованието: „Трябва да учим, за да можем в бъдеще да сме полезни и да създаваме по-добра среда за живот“, смятат учениците.

Шестокласниците бяха единодушни, че за да живеем в по-хубав свят, са необходими смели решения. Заслужава си да се борим за по-добра околна среда, здраве, знания, да помагаме на хората в нужда, да бъдем приятели.

Децата презентираха своите изводи по проекта пред училищния психолог г-жа Грета Тошева. „Изключително будни, отговорни и прозорливи“, беше нейната оценка. В толкова смислени, вълнуващи и интересни часове се преподават уроците на живота.

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg