Новини

Властелини на здравето

Властелини на здравето

Албена Цветкова, Вършец

Осъзнават ли учениците правилата, които могат да подобрят качеството ни на живот? Познават ли качеството и хранителните стойности на продуктите? Спазват ли подходящ режим на хранене? До отговорите на тези въпроси достигнаха сами шестокласниците от СУ „Иван Вазов“ във Вършец в урок по повод 8 ноември – Европейския ден на здравословното хранене.

В рамките на предходната седмица по време на заниманията по интереси в целодневното обучение те се запознаха с подходящите типове хранителен режим за тяхната възраст. На базата на придобитите знания всеки ден попълваха табло с отговори на въпроса „Как се храних вчера?“ В зелено отбелязваха, ако са яли изцяло здравословна храна, използваха червен цвят, ако по-малка част от консумираните храни са били вредни, а черното беше за преобладаващо вредните храни.

В края на седмицата отчетохме резултатите. Очевидна беше тенденцията дневният хранителен режим да се съобразява с изискванията за здравословно хранене.

Разделени на четири екипа, децата проведоха проучвания във връзка с тютюнопушенето, употребата на готварска сол, употребата на психотропни вещества и естествените и преработени храни. Решиха да привлекат към инициативата и приятелите си.

Осми ноември се превърна в истински празник на здравето, в който се включиха деца от много класове в училището. Те изработиха табла, презентации и брошури, свързани със здравословния начин на живот, хигиенните правила при хранене и профилактиката на зъбите. Състоя се и дискусия на тема „Хранителни нарушения – от затлъстяване до анорексия“, организирахме също изследване на лечебните свойства на билките.

Предизвикателството да бъдат мотивирани учениците, както и да привлекат съмишленици, се превърна в надпревара и забавление за всички, помогна на децата да осъзнаят част от проблемите на нашето съвремие и провокира у тях интерес и желание да продължават да работят по темата. През март 2020 г. ще организираме „Съкровищница на здравето“, която всички очакват с желание и интерес.

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg