Новини

Здрави бебета вместо цветя

Здрави бебета вместо цветя

Анка Жекова, Бургас

На първия учебен ден тази година във 2А клас на СУ,,Димчо Дебелянов“ – Бургас, нямаше цветя. Бяхме обсъдили това предварително. Родителите приеха ентусиазирано предложението ми вместо за цветяза първия учебен ден да дарят парите, предназначение за тях, за благотворителна кауза. Избрахме отделението по неонатология в Университетската болница в Бургас. Второкласниците харесаха предложението, защото осъзнават, че здравето на децата прави и семействата им щастливи.

Подготвихме се старателно за срещата с представители на болницата. Учениците решиха, освен парите, да подарят на отделението по неонатология и свои рисунки, за ,,да бъде красиво и уютно на болните деца и на лекарите“. Намерихме и още съмишленици – младо семейство, което закупи рамките за картините.

Петият ден на ноември беше изключително вълнуващ за второкласниците. Всяко дете стискаше своята рисунка и с нетърпение очакваше момента, в който да я дари. Началникът на отделението по неонатология д-р Томова разказа за работата и значението на отделението, за необходимостта от закупуване на специализирана линейка за най-малките пациенти. Д-р Томова благодари на второкласниците и на техните родители и учители за дарението. Тя изрази радостта и удовлетворението си, че децата се учат на гражданска активност и на етично отношение и поведение към проблеми в обществото.

Говорителят на болницата Юлия Андреева разказа за успешната акция за събиране на капачки, както и за други благотворителни каузи на бургаски ученици, студенти и граждани. Ученици от Търговската гимназия в града споделиха за тяхната дарителска акция, която провеждат от няколко години в полза на същата болница. С благодарност за положените усилия и пожелания да продължат да помагат и даряват, за да бъде животът им пълен, се обърна към учениците директорът на СУ,,Димчо Дебелянов“ Пейко Стоев.

На раздяла гостите от болницата подариха на децата сладки с надпис ,,Аз помагам“.

Срещата завърши с обещание за коледна изненада за болните деца. Ученици от училището ще участват благотворително в коледния поздравителен концерт за детските отделения в УМБАЛ – Бургас.

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg