Новини

Зелена акция за зелено училище

Зелена акция за зелено училище

Моника Иванова, класен ръководител, 7 клас

Първо ОУ „Никола Първанов“,  гр. Лом.

Декември, обичайно свързваме с множество разнообразни доброволчески кампании за набиране на средства, дрехи, храна и т.н. за нуждаещи се хора. Ние се отклонихме временно от тази тенденция и съсредоточихме усилията си в помощ към природата. Тя е нещото, без което няма да съществуваме и затова не бива да я загърбваме, решиха децата.

В началото на месец Декември и по-точно на 5 декември – международния ден на доброволеца, седмокласниците от Първо ОУ „Никола Първанов“ гр. Лом, засадиха 6 аронии в училищния двор. Макар, че по това време все още учехме дистанционно, децата откликнаха веднага и не се поколебаха да отделят от времето и труда си, за да направим училищния двор по-приветливо място. Времето бе студено и неприятно за работа навън, но те вече знаят, че доброто стопля сърцето и се отзоваха на мига.

Следващата седмица продължихме „зелената акция“ със засаждането на десет борчета. По това време вече учехме присъствено, така че целия клас успя да се активизира и включи в акцията. Горда бях, когато виждах деца, които копаят дупките. И други, които донасят съдове с вода, поливат и запълват с пръст. Някъде сред цялата тази работа и суматоха помечтахме и за това как може някой ден и техните деца или внуци да седнат в беседката под боровете.

Чуха се и думите: “ Не си живял, ако не си засадил дърво през живота си“. Повечето от учениците ми не се бяха занимавали с подобна дейност до момента и беше много въодушевяващо за всички.

Вече обаче гордо показват на другите класове дърветата, които сами са посадили. Сигурна съм, че от сега нататък те ще се грижат не само за тези дръвчета, които засадиха в училищния двор, но и винаги ще си спомнят тези наши уроци и занимания и ще бъдат по-внимателни и грижовни към природата.

Благодарим на Гората.бг за подарените дървета и се надяваме повече хора да последват нашия пример!

Природата всеки ден ни дава по нещо макар и да не се замисляме за това. Хубаво е поне от време на време и ние да правим по нещо добро за нея!

 

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg