Новини

Житейски уроци през четенето и споделянето

Житейски уроци през четенето и споделянето

Михаела Николова, класен ръководител, 2-ри клас

120 ОУ „Георги С. Раковски“, София

 

Имахме един необикновен час по извънкласно четене в класната стая на 2. В от столичното 120 основно училище.

На гости ни беше Неда. Тя е сценарист и писател на детска книга за отношенията между майките и децата (тийнейджъри), която предстои да излезе. Сюжетът е интересен и забавен и съчетава в себе си говореща катерица, електронни игри и японски бойни изкуства.

Авторката ни прочете малко от книгата, запозна ни с героите и потърси мнението на децата относно историята. Те слушаха много внимателно и отговаряха, следяха сюжета, както и задаваха всякакви интересни въпроси. Включително за професията на сценаристите и какво точно правят те.

Децата се интересуваха и какво е вдъхновило Неда да напише книгата и така разбраха, че сюжетът е провокиран от сложните отношения между нея и сина й – тийнейджър.

Накрая Неда ни показа истински самурайски меч (такъв притежава катерицата от историята), което много впечатли децата.

Те отчетоха, че гостът е дарил част от времето си, за да ни гостува. Когато Неда разбра, че работим по проекта „Научи се да даряваш“ сподели ситуация, която провокира децата да помислят и да споделят техните гледни точки. Получи се много интересна дискусия.

Синът на Неда в същия ден рано сутрин на път за училище среща възрастна жена, която го е помолила за помощ – била гладна. Той решава да й помогне, като дава всичките си джобни за деня. По пътя си на връщане от училище среща жената, която излиза от магазина и той вижда, че си е купила нещо, което не е храна и той си дава сметка, че е измамен и неговите джобни не са помогнали на наистина гладен човек.

След обсъждане на ситуацията децата реагираха –  „Трябва да помагаме, но наистина, когато има нужда.“ „Да, има хора, които лъжат по улицата, за да спечелят малко пари.“ „Не е добре да оставаме без закуска, независимо дали сме помогнали на някого:)“, „Доброто трябва да бъде премислено.“, „С мама и тате помагаме на нуждаещи се, но първо проучваме дали не лъжат.“

Ето че извънкласното четене донесе и житейски урок на децата и осмисляне на начина, по който се дава подкрепа.

 

 

 

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg