Всеки може да бъде дарител (филантроп)

10.02.2019
Клас: 3

Учениците ще възприемат класната стая като общност и ще определят начини, по които всеки може да подкрепи тази общност като извърши филантропски (дарителски) дела. Продължителност: Две занятия по 40 минути

Изтегли проект
Оцени проекта
 • Custom Full
 • Custom Full
 • Custom Full
 • Custom Full
 • Custom Full
 • Custom Full
 • 0/6
 • 0 ratings
0 ratingsX
Много зле! Зле Хммм Ok Добро! Много добро!
0% 0% 0% 0% 0% 0%
Учител работил по този проект: Ирена Мицковска
Описание на проекта

„Промяната започва от нас“- в края на часа всички бяхме убедени и обединени около тази мисъл.

 Ако човек иска да говори убедително, той трябва да говори чрез примера на своите дела. Затова по темата за дарителството и добротворството поканих Калина Иванова- млад учител в детска градина; започнала работа в Тетевен. От няколко години работи в София, но пази в сърцето си любовта към родния  град. Тя е един от инициаторите на „иДеен Тетевен“- неформалното сдружение, което организира „Подари Коледа на баба и дядо“- кампания, в която класът се включи, като със събраните средства от продажбите на нашето вестниче закупихме хранителни стоки и ги дарихме за възрастните и самотни хора в града.

Най- напред Калина разказа на децата за „иДеен Тетевен“- как се е родила идеята, с какви инициативи е започнала, как са реагирали хората, Общината. Обърнахме внимание на факта, че всичко започнало с една нейна приятелка, която си дошла от чужбина и това, което й направило впечатление било, че всички се оплакват, критикуват и негодуват, но никой не предприема нищо. Така в приятелски кръг се ражда идеята- Хайде да направим нещо за града ни, да покажем, че с действия можем да променим това, което не ни харесва. Получават подкрепата на Общината за първата си инициатива; така добиват кураж и продължават напред. Всички тези момичета и момчета не живеят и не работят в Тетевен, но обичта към родния град е толкова силна, че тя се превръща в силата, която ги обединява и им дава идеи.

„Подари Коледа на баба и дядо“ е последната засега тяхна инициатива. Събрали са хранителни пакети за 91 възрастни и самотни хора в града. Калина разказа, че това, което ги е зарадвало, не е било храната, а вниманието на младите момчета и момичета; фактът, че са поговорили с някого, споделили са част от проблемите си. „Когато правиш добро, щастлив е не само този, който го получава, а и този, който дарява.“- сигурна съм, че думите на Калина стигаха до сърцата и на моите ученици, защото едно от децата каза: „Така е, да бъдеш добър не е професия; то е нещо, което си е в теб.“

В края на часа обсъдихме дали можем заедно да направим нещо и така се оформиха две идеи. Едната е свързана със Седмицата на гората в началото на април. „иДеен Тетевен“ планират засаждане на дървета и цветя в различни части на града- кампания, в която ние решихме да се включим и да помогнем. Втората идея дойде от Елиза. Гледала видео на блогър от Пловдив- събирали стари, но запазени дрехи за деца в нужда. Решихме в навечерието на Деня на детето и ние да организираме подобна инициатива. Калина подкрепи децата и каза, че те много ще се радват да работим заедно.

Поговорихме за това, че няма как да променим другите хора, но ако искаме промяна, трябва да започнем от себе си и да даваме пример. „Бъди промяната, която искаш да видиш в света!“  е казал Махатма Ганди

 

В края на урока Калина подари на всяко дете семена от декоративен слънчоглед и им отправи пожелание, свързано със символа на това цвете- да бъдат слънчеви, позитивни, топли, да даряват красота на света около тях.

Записахме на дъската след „иДеен Тетевен“ това, което трябва да запомним от този час, а именно – „Промяната започва от нас“.

От коментарите в час

„Така е, да бъдеш добър не е професия; то е нещо, което си е в теб.“

Галерия

Всеки може да бъде дарител (филантроп)
Всеки може да бъде дарител (филантроп)
Всеки може да бъде дарител (филантроп)
Цели на проекта

 • Да се формират знания за дефиниране на „общи“ и „лични“ зони в класната стая и думата „разрешение“;
 • Да се формират умения за извършване на актове на дарителство в класната стая.
Използвани материали

 • Речници (по един за всеки ученик или по един на двама ученици);
 • Лепящи бележки;
 • Неразчертани каталожни картончета с приблизителни размери 13 х20 см;
 • Празно табло с подготвено заглавие „Грижа за нашата общност“;
 • Хартия и пособия за писане и рисуване.

© Всички права запазени 2019 @ Learningtogive.bg