Как известните проявяват загриженост?

Учениците ще открият как известните личности показват грижата си за обществото, като даряват от времето, уменията и средствата си и извършват действия в подкрепа на конкретни каузи. Урокът дава възможност на учениците да  започнат да мислят за какво те биха проявили грижа.   Продължителност: едно занятие по 40 минути

Цели на урока

  • Идентифицират някои известни личности проявяват грижа за конкретни каузи
  • Формулират идеи как самите те могат да проявяват грижа и подкрепа за дадена кауза
  • Затвърдят знанията за филантропията като за даряване на времето, уменията и средства
Необходими материали

  • тетрадка – дневник или лист хартия за изброяване в списък
  • копия от екземпляри за учениците - т Приложение „Известните личности, които проявяват загриженост за обществото“
  • интернет връзка и компютър
Работа вкъщи

Предложете на учениците да поговорят с приятели и семейството си за нещата, за които ги е грижа до степен, че да извършат действия и предлагат идеи за подкрепа преди следващия урок. Учениците могат да проучат някои от организациите от Портал на неправителствените организации в страната – https://www.ngobg.info – специално в търсачката за База данни на НПО. Да изберат нпо от града/региона и да решат дали тези нпо работят в сфера, която те биха подкрепили.

Инструкции

1

Гледайте заедно с учениците видеото за Бил и Мелинда Гейтс от библиографията. (ако 25 минути са дълго време, видеото може да бъде селектиран). Помолете учениците да вдигнат ръка, ако са чували за Бил Гейтс. Кой е той и какво е направил? Можете да ги подсетите, че е американски програмист и бизнесмен, съосновател на компанията „Майкрософт“.

Как известните проявяват загриженост?
2
Как известните проявяват загриженост?

Кажете им, че през 2010 г. той е Уорън Бъфет – друг американски бизнесмен и един от най-богатите хора на земята, стартира инициатива The Giving Pledge и решава заедно с други филантропит да дарят половината от състоянието си за благотворителни каузи. Към групата на дарителите се присъединяват и други известни личности като основателят на телевизия CNN Тед Търнър, кинорежисьорът Джордж Лукас и др.

3

Коментирайте защо според вас Бил и Мелинда Гейтс решават да се занимават с благотворителност? Какво им носи това? Каквъв може да бъде мотивът на един богат човек да се занимава с благотворителност?

Как известните проявяват загриженост?
4
Как известните проявяват загриженост?

Попитайте децата чували ли са следните имена: Брад Пит, Анджелина Джоли, Джордж Клуни, Димитър Бербатов и изчаквайте след всяко име учениците да вдигнат ръка. Попитайте знаят ли кои са те – да ви кажат професиите им или някоя тяхна роля? Или професията и отборът на Бербатов. Отбележете, че изглежда те познават много от тези хора, защото са известни от  различни медии, социални мрежи, от филми, публичното пространство и  т.н.

5

Попитайте дали обаче децата знаят нещо за тези известни личности в ролята им на филантропи – хора, които даряват от времето, уменията и средствата си и предприемат действия, които да са в полза на останалите, на обществото.

Дайте на учениците време да споделят всякаква информация, която имат, за благотворителната дейност на тези хора – ако имат такава. Кажете на учениците, че всяка от тези известни личности е загрижена за конкретни проблеми и предприема стъпки, за да помогне за решението им.

Как известните проявяват загриженост?
6
Как известните проявяват загриженост?

Прочетете на учениците примерите от Приложение 1. Или раздайте ксерокопия и нека всеки от тях ги прочете индивидуално. Запишете според тях кой от известните личности за каква кауза точно допринася, или нека децата сами и на лист запишат това.

7

Подскажете на учениците, че всеки един от тези хора е открил увлечението си по благотворителността, какви каузи или социални проблеми го вълнуват достатъчно и е решил да предприемат действия, като дарява времето, уменията или средствата си.

Попитайте децата дали знаят за други българи, които даряват пари, време, идеи, и т.н за обществени каузи.

Как известните проявяват загриженост?
8
Как известните проявяват загриженост?

Може да им предложите имената на хора

Помолете учениците да изброят в дневниците си от три до пет каузи или социални проблеми, за които те са достатъчно загрижени, че да предприемат действия, като даряват от времето, уменията или средствата си.

Дискутирайте за какво биха искали да даряват в бъдеще. Това може да бъде и домашна работа.

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg