Как известните проявяват загриженост?

Клас: 6

Учениците ще открият как известните личности показват грижата си за обществото, като даряват от времето, уменията и средствата си и извършват действия в подкрепа на конкретни каузи. Урокът дава възможност на учениците да  започнат да мислят за какво те биха проявили грижа.   Продължителност: едно занятие по 40 минути

Учител работил по този проект: Силвия Богданова
Описание на проекта

Гледахме заедно с учениците видеото за Бил и Мелинда Гейтс. Дискутирахме кой е той и какво знаят за него. Разговаряхме за това как известни филантропи  дарят половината от състоянието си за благотворителни каузи. Коментирахме защо според тях Бил и Мелинда Гейтс решават да се занимават с благотворителност? Какво им носи това? Какъв може да бъде мотивът на един богат човек да се занимава с благотворителност? Показах снимки на  Брад Пит, Анджелина Джоли, Джордж Клуни, Димитър Бербатов. Попитах ги дали знаят  кои са те –  професиите им или някоя тяхна роля? Попитах ги дали обаче децата знаят нещо за тези известни личности в ролята им на филантропи. Дадох на учениците време да споделят всякаква информация, която имат, за благотворителната дейност на тези хора. Заедно с учениците прочетохме примерите от Приложение 1. Записахме на дъската според тях кой от известните личности за каква кауза точно допринася. Коментирахме с децата други българи, които даряват пари, време, идеи за обществени каузи. За домашна работа им бе зададено за какво биха искали да даряват в бъдеще.

От коментарите в час

Има толкова много проблеми, че не знам кое е с преоритет.

 

Цели на проекта

  • Идентифицират някои известни личности проявяват грижа за конкретни каузи
  • Формулират идеи как самите те могат да проявяват грижа и подкрепа за дадена кауза
  • Затвърдят знанията за филантропията като за даряване на времето, уменията и средства
Използвани материали

  • копия от екземпляри за учениците - т Приложение „Известните личности, които проявяват загриженост за обществото“
  • интернет връзка и компютър
Работа вкъщи

Предложете на учениците да поговорят с приятели и семейството си за нещата, за които ги е грижа до степен, че да извършат действия и предлагат идеи за подкрепа преди следващия урок. Учениците могат да проучат някои от организациите от Портал на неправителствените организации в страната – https://www.ngobg.info – специално в търсачката за База данни на НПО. Да изберат нпо от града/региона и да решат дали тези нпо работят в сфера, която те биха подкрепили.

© Всички права запазени 2022 @ Learningtogive.bg