Аз дарявам

„Аз ще бъда дарител, защото ще даря картичка на приятел, прегръдка и цвете, внимание и време за споделяне.“ – това казаха учениците в края на часа.

Учител работил по този проект: Павлина Димитрова Божкова-Лалова
Описание на проекта

     Урокът протече в рамките на два учебни часа. В първия час наши гости бяха

    ученици от 12 клас и г- жа Донка Славчева, психолог в училището.

В началото на часа г- жа Донка Славчева прочете на децата „Приказка за морската звезда“

Някъде, далеч от тук, на брега на океана, един възрастен човек правеше своята обичайна разходка по плажа на залез слънце. До неотдавна бе бушувала страшна буря.

Небето преливаше от ярко червено в оранжево, а вълните, сякаш вече уморени, нежно галеха брега. Възрастният човек се наслаждаваше на гледката, с удоволствие вдишваше морския въздух, който сега изглеждаше сякаш още по-чист.

Беше се замислил за нещо свое, може би много важно нещо, когато забеляза по-нататък на плажа едно дете, което взимаше нещо от пясъка и после го хвърляше във водата. Възрастният човек предположи, че това е може би по-различно от игра и воден от любопитството си се запъти към детето. Когато приближи, той забеляза, че момчето взима изхвърлените от бурята на брега морски звезди и ги хвърля обратно в океана. Едва сега старецът забеляза, че целият плаж бе обсипан със стотици, може би хиляди морски звезди.

Момчето сякаш не го забелязваше. Старецът си помисли нещо и попита:

      – Какво правиш? Ти си само едно малко момче и не би могъл да промениш нещата?!

Момчето го погледна, взе една морска звезда от пясъка, хвърли я в океана и каза:

– Ами аз току що промених нещата за тази морска звезда!

Децата слушаха внимателно, а след това оживено коментираха, като всички казваха, че и те искат да помогнат на някои. Така въведохме думата – филантропия, дарителство.

Дванайсетокласниците запознаха първокласниците с понятието дарител, филантропията като даряване и споделяне на време, умения и средства в полза на хората. Разказаха им за много доброволчески инициативи в който са участвали.

Най-интересна се оказа огърлицата, която се носи от президента на интеракт клуба в нашето училище. Всяко дете искаше да си я сложи и си пожелаваше един ден да я носи. Накрая на часа всяко дете получи морска звезда, която оцвети и ще подари на някои, когото много обича.

Вторият час разказах на децата за инициативата „Дарете час” на Националния алианс за работа с доброволци (НАРД) и решихме да се включим в нея. След обсъждане с родителите решихме да популяризираме каменния мост „ Новия Кемер“, който се намира на юг от Златица, по пътя за Панагюрище. Прочетох на децата историята за построяването на този мост и те решиха да го нарисуват.

Получиха се много хубави рисунки. Изпратихме всички материали на „Дарете час“ и с нетърпение очакваме резултата.

Галерия

Аз дарявам
Аз дарявам
Аз дарявам
Аз дарявам
Аз дарявам
Аз дарявам
Аз дарявам
Цели на проекта

  • Да се научат, какво е филантропия като даряване и споделяне на време, умения и средства в полза на хората.
Използвани материали

  • Листа за рисуване
  • Моливи, бои
  • ножици
Библиография

  • https://srednogorie.bg/news/parvoklasnitsi-uchiha-za-daritelstvoto-9414-72591.html

© Всички права запазени 2022 @ Learningtogive.bg