Да направим проект в полза на общността

Урокът премина в рамките на 2 часа плюс време за изпълнение на подготвения проект. След обсъждане в класа на различни предложения, маркирани предварително от отделните екипи, учениците разработиха доброволчески проект „Заедно за един по- добър свят”: изготвиха план за действие какво да бъде направено, за да се достави радост на повече хора в навечерието на коледните празници, участваха в изпълнението му и направиха оценка на неговата реализация.

Учител работил по този проект: Росица Стефанова
Описание на проекта

 

Още при запознаването с Програма „Научи се да даряваш” учениците показаха желание да помагат- със средства, време, отношение. В началото на м. декември в първия час от проекта чрез мозъчна атака те маркираха различни идеи, които записваха на дъската. Обсъдиха всяка идея и се обединиха около идеята, че за Коледа искат да доставят радост на повече хора. С оглед на реалните възможности на учениците усилията и времето бяха разпределени така:

 1. Организиране на благотворителен бал с маски, средствата от който ще бъдат предоставени за лечението на Пеши и Вики /преди това акции за събиране на средства за лечението на децата бяха организирани и на градско ниво.
 2. Мотивиране на училищната общност за подкрепа на каузата на сдружение „Василица” гр. Варна „Дари шапка, шал, ръкавици, чорапки”.
 3. Мотивиране на училищната общност за събиране на средства за кампанията „Дари книга за училищната библиотека” и организиране на щанд на коледния базар.
 4. Подготовка и предколедно посещение на Дом за стари хора- с. Гърчиново

/ картички, украса, сладки, програма/.

За правилното планиране на дейностите и разпределение на отговорностите използвахме Приложение 2. Предстоеше най- вълнуващата част- изпълнението на планирания доброволчески проект / времето беше извън предвидените от програмата часове/. Подготвихме покани за бала и ги разпродадохме, изготвихме сценарий с игри и забавления и посрещнахме гостите в стола на училището. Опаковахме събраните шал, шапка..и ги изпратихме по предназначение. Събрахме и опаковахме книги изненади и ги разпродадохме на благотворителния базар. Събраните средства предоставихме за закупуване на книги за училищната библиотека. Подготвихме и посещението в Дома- изработихме и надписахме картички, направихме сладки, подготвихме програма…

През втория час с помощта на Приложение 6 направихме оценка на реализацията на нашия проект. Освен това учениците описаха как са се чувствали по време на тези дни, в които са го подготвяли и реализирали. Желанието да го направят пак е знак за това, че те оценяват положително извършеното от тях добро.

Галерия

Да направим проект в полза на общността
Да направим проект в полза на общността
Да направим проект в полза на общността
Да направим проект в полза на общността
Да направим проект в полза на общността
Цели на проекта

 • Учениците разбират понятията филантропия, доброволчески проект и доброволчество чрез планирането и изпълнението на проект в полза на местната общност
 • Планират доброволчески проект за местната общност
 • Привличат съмишленици за реализиране на дейностите
 • Описват стъпките за развиване на успешна благотворителна дейност.
Използвани материали

 • [ветна хартия
 • лепило
 • принтер
 • мултимедиен проектор
 • книги
 • продукти за сладки
 • партньори- родители, шофьори с автомобили
 • информирано съгласие на родителите
Работа вкъщи

Учениците сами разпределиха кой какво да свърши вкъщи- подготовка на коледни картички, подготовка на коледна украса, подготовка на мултимедийна презентация, подготовка на сладки, подготовка на кратка програма, подготовка на обяви за популяризиране на дейностите и привличане на съмишленици.

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg