Кариери в организации с нестопанска и стопанска цел

Клас: 2, 3, 4, 5

Да се определят организациите със стопанска и нестопанска цел и да се разгледат различните кариери, които съществуват в тези сектори. Учениците ще подготвят въпроси и след това ще проведат интервюта с хора, които работят в такива организации. Продължителност: Две занятия по 40 минути

Учител работил по този проект: Росица Русева Георгиева
Описание на проекта

Срещите на четвъртокласниците от 120 ОУ „Г. С. Раковски“ с дейци на музикалното изкуство, научаването за спецификата на различните музикални инструменти, докосвайки се до професията на музиканта, даде лесно начало в навлизане на темата за организациите свързани със стопанска и нестопанска цел.

Професиите монтьор, лекар, учител, музикант, фризьор, банков служител, децата определиха, че принадлежат към стопанския сектор, защото се произвеждат стоки или услуги, които задоволяват потребностите на клиентите.

Но, хората работещи в стопанския сектор, когато желаят да помагат на други хора и имат време за това, те се насочват към различни фондации и така се оформя нестопанския сектор. Пример – в УНИЦЕФ работят известни личности в различни насоки с цел да помогнат на нуждаещите се по света.

У дома, с родителите си, децата проучиха, кои са професиите, най-привлекателни за младите хора: готвач, учител, чиновник, механик, градинар, фризьор, козметик, счетоводител, адвокат, лекар, медицинска сестра.

Четвъртокласниците се докоснаха по-близо до една от професиите, за които не се споменава да е сред топ-10, но е професия с призвание – професията на пожарникаря. Децата усетиха тръпката да си до огъня, да докосваш уредите в пожарната кола. Разбраха колко е важно общуването между колегите по време на работа, как разчитат един на друг, как за миг се случват нещата. Професията на пожарникаря е професия за уважение. От първа ръка децата получиха указания за безопасност и как да реагират при пожар.

От коментарите в час

– Не ти ли тежи този костюм? – въпрос към пожарникаря

– Забавно е сред уредите в пожарната кола, но сигурно е страшно когато застанеш срещу огъня.

– Много са добри чичковците пожарникари! Много ни хареса тази среща!

Галерия

Кариери в организации с нестопанска и стопанска цел
Кариери в организации с нестопанска и стопанска цел
Кариери в организации с нестопанска и стопанска цел
Цели на проекта

  • Да се формират знания у учениците за организациите със стопанска и нестопанска цел
  • Да се запознаят с различните кариери, които съществуват в тези сектори
  • Да осмислят значението на нестопанския сектор за общността
  • Да осъзнаят, че даряването и дарителството са отговорност на общността
Използвани материали

  • Хартия за флипчарт или хартия за водене на записки
  • Връзка с интернет

© Всички права запазени 2021 @ Learningtogive.bg