Картички от доброта

В продължение на 2 учебни часа ще се работи по темата за добротата, за това как тя променя хората и света и ще се формират нагласи ,у децата да правят добрини, без да чакат отплата за това.

Учител работил по този проект: Паола Колева
Описание на проекта

Часът започва с прекрасната ,,Песен за доброто“,  децата пеят с удоволствие и много плам.  Поставям въпрос в началото: ,,Колко струва доброто и от къде можем да го купим?“ Децата споделят интересни мнения и започва разпалена дискусия по въпроса…  Доброто не се продава, няма магазинче за прегръдки, подкрепа, приятелство, доброта…  Добротата е в сърцата ни. Ние можем да я раздаваме без да губим нищо, тя е безплатна, но е и безценна. Децата споделят, че са получавали, но и са давали подаръци, че са готови да помагат на хора в беда като им дарят храна, дрехи, играчки, книжки… Че не всички подаръци трябва да са купени…някои можем да направим сами и това да не струва нищо, но да означава много за някого. Припомняме значението на думите: добротворство, благотворителност, милосърдие, съпричастност.

Добротата е като дъгата- пъстра и весела, тя грее- също като добрите хора, тя променя света и прави живота лек и щастлив.

За добрата работа всяко дете получи коледно чорапче- късметче, което да украси у дома, а нашият гост Хермина Емирян- сърчице с щастливи и добри думи.

Всяко дете получава картичка- шаблон на коледна топка за украса, на гърба на която има написана добра дума. Децата украсяват тези коледни  картички и след това ги залепват на постер- елха. Обединяваме се около идеята, че да направиш добро не струва много, но оставя следа, променя света и прави хората щастливи. Темата ще продължи и в следващия час, когато ще надградим знанието и ще  уточним  конкретни идеи за помощ на хора в беда.

От коментарите в час

,,ДОБРИЯТ ЧОВЕК Е ТОЗИ, КОЙТО ПОМАГА“  Симона

,, МОЖЕШ ДА ДАДЕШ НА НЯКОГО ПРОСТО ПРИЯТЕЛСТВО И ТОВА ДА Е МНОГО ЗА НЕГО“ -Александър

,, НЯМА ОТ КЪДЕ ДА СЕ КУПИМ ПРЕГРЪДКА, НО ЗАХАРНИ ЦЕЛУВКИ МОЖЕ ОТ СЛАДКАРНИЦАТА“- Камен

Галерия

Картички от доброта
Картички от доброта
Цели на проекта

  • Да се формира нагласа за добротворчество у децата.
  • Да се постави началото на инициатива за даряване на продукти на деца в нужда.
  • Да се приобщят родителите за подкрепа на инициативи свързани с дейности по даряване
  • Да се възпита у децата чувство на съпричастност и милосърдие.
Използвани материали

  • Постер
  • Маркери
  • Цветен картон
  • Лепило
  • Шаблони на коледни топки
Библиография

  • Интернет
Работа вкъщи

Да разкажат за часа и идеята да помагаме на хора в беда.

Да оцветят коледното чорапче- късметче.

 

© Всички права запазени 2022 @ Learningtogive.bg