Прочети и дари

Клас: 3

Урокът има за цел учениците да планират и проведат кампания за набиране на книги в полза на децата, които нямат достъп до книги. Продължителност: Две занятия по 40 минути. Урокът включва и допълнително време за провеждане на кампанията за набиране на книги.

Учител работил по този проект: Росица Русева Георгиева
Описание на проекта

Темата „Прочети и дари“ с четвъртокласниците разработихме в два учебни часа.

На 30.04.2019 година учениците разсъждаваха върху въпроси свързани с грамотността, защо трябва да можем да четем, дали всяко дете може да чете, дали всяко дете има достъп до интересни и изпъстрени с картинки книжки, дали във всяко населено място има библиотеки …

Децата се опираха на знанията си свързани с Българското Възраждане. Опитаха се да пресъздадат времето, когато детето, което може да чете, сяда и чете на свое другарче или на някой възрастен.

Децата получиха покана от Столична библиотека да се включат в събиране и дарение на книги на деца в нужда. За целта, се направи план на проекта – Призив към учениците от 120 Основно училище да подкрепят инициативата, разговор с библиотекаря на училището да събираме книгите в библиотеката. Поставихме срок – до средата на месец май.

Предаването на книгите в навечерието на 24 май- Денят на славянската писменост, се осъществи и с участието на Вокалната група към 120 ОУ.

Радостта изписана по лицата на децата беше добра отплата за свършената работа.

Към всяка книга децата поставиха по един направен с много любов книгоразделител и послание – „Прочети и предай на друго дете! Обичай книгите – те са най-добрите ни приятели!“.

От коментарите в час

– Вкъщи имам толкова много книги и заедно с мама ще изберем най-интересната.

– Щастлив съм, че отново ще мога да помогна.

– Книгите миришат много хубаво. Дано и другите деца да усетят тази магия.

Галерия

Прочети и дари
Прочети и дари
Цели на проекта

  • Формиране на знания и умения сред учениците за работа в екип;
  • Формиране на позитивно отношение у учениците към добрите постъпки и поведение.
Използвани материали

  • кутии;
  • картон или табло за плакати;
  • копие от Приложение 1 „План на проекта“ (планът може да се прожектира на дъската или да се възпроизведе върху хартия за флипчарт)
  • Приложение 2 „Насоки за кампанията „Прочети и дари“ за справка за преподавателя
  • тиксо и маркери
Библиография

  • Сайт на Фондация „Подарете книга“ - https://www.podaretekniga.org/bg/kauzi/mentorska-programa/ - разкажете на децата историята на Благовеста – млада жена, която създава фондация „Подарете книга“ и организира доброволци, които пътуват до различни домове в България, четат с децата и стават техни приятели
  • Интервю с Благовеста Пугьова – основател на Фондацията – https://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1378919
Работа вкъщи

Учениците ще отделят време заедно със семейството си, за да изберат книги в добро състояние, които да дарят. Могат да обсъдят заедно със семейството си кои книги са добър избор за проекта и защо.

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg