Професии в служба на хората

Темата изискваше външен лектор и след кратко умуване реших това да е представител на професия, която е образец за служене на хората. Нашият гост беше Д-р Лиляна Ценкова - педиатър към една софийска поликлиника. Тази жена е изключително обаятелна и като визия и като начин на говорене. Впечатли ни, внесе едно спокойствие у децата, разказа за себе си като професия и за себе си като човек. Това, което впечатли беше липсата на характерната за децата активност, шумност. Тази реакция в този и вид е първа за мен и ме наведе на множество размисли. Втората част на урока премина с презентация за видовете професии, разграничихме тези със стопанска от тези с нестопанска цел в общността. Ценното беше, че разбраха, че могат да се реализират и на двете нива, като прекрасно би било да се съчетават и допълват.

Учител работил по този проект: Ели Стоянова Георгиева
Описание на проекта

Урокът започна с нашия гост. Д-р Ценкова разказа на децата какво представлява лекарската професия и как се достига до нея. Това което тя подчерта беше, че до професии като тази се достига с много труд и учение, нещо което е част от мотивацията към децата, част от образованието като процес, който ние в началното училище започваме. След това тя им обърна внимание на факта, че лекарят трябва да си свърши отлично работата при всеки един пациент, защото от това зависи неговия живот. Ключова дума в разказа и беше: Отговорност. Поемането на отговорност не само за себе си, но и за другите прави тези професии специални. Отново нещо на което се учим в училище: с поемането на малките отговорности идват и по-големи. Това, което също впечатли децата бяха отлично подбраните примери/случаи от нейната практика в които точно знанието и смелото поемане на отговорност са спасявали живот.

Във втората част на урока след презентацията и рисунките, решихме да си направим една анкета по темата за професиите и избора. Записах си в специален тефтер настоящите им желания и всяка следваща от общите ни четири години ще изваждаме тефтера и ще записваме отговорите. А дали ще се повтарят или всяка година ще са различни ни предстои да разберем?!

Галерия

Професии в служба на хората
Професии в служба на хората
Професии в служба на хората
Професии в служба на хората
Професии в служба на хората
Цели на проекта

  • Формиране на вярно отношение към професиите, които са в служба на всички хора.
  • Осъзнаване на разликите между професиите, кое прави някои от тях по-специални?
Използвани материали

  • Картинки за оцветяване, картони за рисунки, цветни моливи, пастели.

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg