Професии в служба на хората

Клас: 1, 2, 3, 4

Учениците ще помислят и предлагат идеи за професии, които са част от всяка общност. На учениците ще им бъдат представени понятията професия със „стопанска“ и „нестопанска“ цел в общността. Продължителност: Две занятия по 40 минути

Учител работил по този проект: Павлина Димитрова Божкова-Лалова
Описание на проекта

Много често говорим за мечтите на децата и професиите които искат да упражняват, когато пораснат. Затова днешният час аз реших да премине под формата на игра, чрез която да се запознаем с професиите, които има в една общност.

Първият час играхме на настолната образователна игра „Кварталът“. В игралното поле на тази игра са включени: здравен център, ресторант, сервиз, кино, кметство, училище, магазин, пазарче, жилищни сгради, както и места за почивка – парк, игрище и др. Участниците в играта изпълняват мисии, участват в събития, пазаруват, за което получават в замяна щастие и парички.

Попадайки на определен обект, децата разказваха за професиите, за облеклото, ако има по специално за тази професия, за инструментите които се използват. Например: попадайки в здравната служба разказаха за професиите- лекар, медицинска сестра, дори охранител, за белите престилки на лекарите, за инжекциите и за това че трябва много да учат, за да станат лекари.

Вторият час дадох задача на децата да нарисуват професията, която мечтаят да работят, като отново обърнахме внимание на специалното облекло на различните професии, на инструментите които се ползват. Децата нарисуваха прекрасни рисунки, които поставихме на табло в класната стая. За моя радост има и няколко учителки.

От коментарите в час

Госпожо, как се наричат хората, които хранят животните в зоопарка? Аз много искам да работя там. – Иван

Какво трябва да уча, за да стана моделиерка? – Мариета

 

Галерия

Професии в служба на хората
Професии в служба на хората
Професии в служба на хората
Професии в служба на хората
Професии в служба на хората
Професии в служба на хората
Професии в служба на хората
Професии в служба на хората
Професии в служба на хората
Професии в служба на хората
Професии в служба на хората
Професии в служба на хората
Цели на проекта

  • Формиране на правилно отношение сред учениците към труда на хората;
  • Осмисляне и осъзнаване на разликата между професиите със „стопанска“ и „нестопанска“ цел в общността;
  • Да назоват професии в служба на общността;
  • Да определят характеристики на професии със „стопанска“ и „нестопанска“ цел;
  • Да дадат примери на професии с нестопанска цел.
Използвани материали

  • хартия и пастели за рисуване, маркери или цветни моливи;
  • Настолна образователна игра Кварталът
Работа вкъщи

Интерактивна домашна работа за родителите/учениците: Дайте на учениците за домашна работа Приложение 1: Доброволчеството в общността. Оставете учениците да разговарят със семейството си за доброволчеството и професиите в служба на общността. Нека учениците да представят домашната работа на следващия ден.
Допълнителна дейност: представете разликата между стоки и услуги. Хората, които служат на общността, често пъти се разглеждат като хора, които предоставят услуги като например:
пощальони, полицаи и пожарникари. Може да бъде объркващо, тъй като тези професии не са доброволчески (въпреки че има и пожарникари – доброволци). Хората в служба на общността получават заплащане за труда си. Играйте на БИНГО или на лотария с картинки на професии в служба на общността върху карти. На дъската можете да поставите снимки с инструментите, които използват, сградите, в които работят, или надписи с професията, които учениците да съчетаят заедно.

© Всички права запазени 2022 @ Learningtogive.bg