Ще садим дръвче

Засаждането на дръвчета и храсти в училището ни връща към естествената ни среда или поне смекчава изкуствената обстановка, в която прекарваме доста по-голяма част от живота си.

Учител работил по този проект: Анка Жекова
Описание на проекта

Темата разработих в две занятия.

Първото занятие посветихме на запознаване с елементите на природата и на връзката между тях. Първокласниците научиха интересни факти за изчезнали видове живот на Земята и на причините за това.

После обсъждахме въпроса ,,В каква класна стая искам да уча?“ Имаше различни идеи – по своему интересни, забавни, цветни, пъстри. Само няколко деца изявиха желание ,,да учим навън“. Тогава излязохме във вътрешния училищен двор. Там запознах учениците с изградената ,,Лаборатория на открито“. Показах снимки от проведени уроци. Възникна идеята за допълване и развиване на тази открита класна стая, като дарим време и труд за това.

Възложих задача за обсъждане и реализация в семейството – да посадят цвете, което ще дарят за цветовата украса на зелената лаборатория. В следобедните занятия първокласниците нарисуваха идеята си за опазване живота на Земята.

Втория час проведохме навън. Ученици донесоха посадено цвете. Разговаряхме за цветята в техния дом, както и за грижите, които полагат за тях; за значението на цветята за домашния уют. Четохме данни за ролята на природата за нашия живот.

Решихме, че в късната есен на тази година можем да участваме в засаждане на дръвчета в парк около Бургас, тъй като тазгодишното пролетно време не ни позволи такова участие в общинското мероприятие.

От коментарите в час

Алекс: ,,Най-хубаво ще е да учим навън.“

Мая: ,, Аз искам да учим сред природата, защото ще сме на чист въздух.“

Теодора: ,,Най-хубаво ще е да сме навън, да рисуваме, да се грижим за животните и да се учим.“

Кристиан: ,,Класна стая сред природата е хубава идея, защото ще можем по-лесно да запомняме и да се учим.“

Галерия

Ще садим дръвче
Ще садим дръвче
Цели на проекта

  • Учениците да усвоят знания за значението на природата в техния живот
  • Да осъзнаят, че човекът е част от природата и тя е нашият общ дом
  • Учениците да дарят време и труд за общо благо
Работа вкъщи

Обсъждане на  ролята на цветята в живота на българите

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg