Урок по случай Международния ден на доброволеца

Клас: 9, 10, 11, 12

Този урок е разработен и предоставен на програма „Научи се да даряваш от  Time Heroes - най-голямата платформа за доброволчество в България. Децата ще дискутират какво е доброволчество и какво мотивира хората да полагат доброволен труд  

Учител работил по този проект: Галина Даскалова
Описание на проекта

Предварително в продължение на 2 часа в извън учебно време разговаряхме за доброволчеството, споделяхме идеи за доброволен труд, децата споделяха в какви доброволни мероприятия са участвали, как, защо. Обсъдихме примера на Пламен от същия клас като доброволец на 1 ноември, когато на самолета се зазимяваха оборудване, цветя. Той сподели как се е чувствал по-различно в края на свършената работа – полезен за повече хора.

Реших да поканя бивши ученици на гимназията, които да разкажат за себе си, своя бизнес, те занимават ли се с доброволчество, кога и как. Поканих д-р Мартин Бурлаков и неговия баща д-р Здравко Бурлаков. Те разказаха за доброволния труд, който са полагали като ученици в същото училище, каква е била организацията на учебния процес тогава, какво са научили за себе си и какви качества са развили докато са доброволствали в ученическите години. И двамата бяха категорични, че благодарение на това са се запознали с работата на тяхната сегашна професия – ветеринарни лекари със собствени клиники и аптеки. Д-р З. Бурлаков сподели и за своята работа като член на управителния съвет на земеделската кооперация в с. Професор Иширково. Той насърчи децата да бъдат доброволци в реалните бизнес организации, за да опознаят себе си и да се ориентират към бъдещата си професия. Той разказа с каква любов и днес работи като лекар и предложи на учениците да ги обучава безплатно, като дарява от своето време по кинология – наука за кучетата. В качеството си на член на училищното настоятелство, той заяви това свое желание пред училищното ръководство и получи тяхното разрешение да се занимава доброволно с децата.

От коментарите в час

Доброволчеството има различни измерения.

Не традиционна форма на доброволчество, но за нас е важна – ще ни даде нови знания от професионалист, който пръв е стартирал самостоятелен бизнес с откриване на първия частен кабинет за лекуване на кучета в област Силистра и до днес е сред лидерите в този бранш.

интересна форма – докторът ще дари знания, той ще е доброволец в това, което знае най-добре.

Галерия

Урок по случай Международния ден на доброволеца
Урок по случай Международния ден на доброволеца
Урок по случай Международния ден на доброволеца
Урок по случай Международния ден на доброволеца
Цели на проекта

  • Разберат какво е доброволчество и защо да станем доброволци;
  • Кой и как предлага доброволен труд
  • Какви качества има доброволецът и защо иска да е такъв
Използвани материали

  • маркери и листи за флибчарт
Работа вкъщи

Да потърсят добри примери за доброволци, които даряват своя труд в сфера, където са най-добри.

© Всички права запазени 2022 @ Learningtogive.bg