Урок по случай международния ден на доброволеца

Учениците  дискутират какво е доброволчество и какво мотивира хората да полагат доброволен труд. Срещат се с доброволци от Доброволческо формирование „ Антола“ към Община Попово и с пожарникари от Районна служба ПБЗН- гр. Попово.Включват се в учебна демонстрация на евакуация при пожар.

Учител работил по този проект: Росица Стефанова
Описание на проекта

Проектът се осъществи в рамките на два часа.  В рамките на първия час проведохме дискусия „Какво е доброволчеството? Как да го различим от благотворителността?“  Учениците са наясно, че доброволците даряват своите умения, време и труд, за да подкрепят кауза, в която вярват, или инициатива, която е в обществена полза. Според тях доброволчество и благотворителност отчасти се припокриват. След известни разяснения обобщихме, че макар и различни, и доброволчеството, и благотворителността, са важни и полезни. Поговорихме за това, какво мотивира хората да станат доброволци и децата дадоха отговори, че доброволчеството създава нови контакти, познанства и ценни приятелства и че чрез него се натрупват опит и умения.

Вторият час се проведе съвместно със служители на Районна служба ПБЗН- гр. Попово и на участници в доброволческото формирование „Антола-Попово“. От разговора  с гл. инсп. Милен Пеев- началник на Районна служба ПБЗН- гр. Попово учениците от клуба разбраха за доброволческите формирования, за ценната помощ, която те оказват при кризисни ситуации, за качествата, които трябва да притежават доброволците. Емоции предизвика пристигането на пожарната кола с включена звукова и светлинна сигнализация. Бе извършена учебна евакуация на настанените в общежитието ученици. Студът изобщо не попречи на ентусиазма на участниците в събитието.Много бяха въпросите, зададени от малките към големите доброволци и всички те получиха своите отговори.

 

От коментарите в час

 

„ Бях на моста и видях долу в реката пожарникари, които спасяваха едно коте. Много се зарадвах!“  / Малина/

„ Ако сте на парти и ви се обадят, че трябва да окажете помощ, ще зарежете ли партито?“/ Преслава към доброволец от формированието/

„ Как издържате 24- часовите дежурства, когато е „напечено“?“ / Симона/

Галерия

Урок по случай международния ден на доброволеца
Урок по случай международния ден на доброволеца
Урок по случай международния ден на доброволеца
Урок по случай международния ден на доброволеца
Цели на проекта

  • Учениците да придобият завършена представа за доброволчеството.
  • Да разберат мотивите, които карат хората да доброволстват
  • Да се срещнат с местни доброволци
  • Да вземат участие в учебна евакуация

© Всички права запазени 2022 @ Learningtogive.bg