Новини

Уроците на приказките

Уроците на приказките

Лилия Рачева, класен ръководител

3 клас, ОУ „Никола Й. Вапцаров“, гр. Казанлък

Детските приказки остават в сърцата ни не само с интересните истории, в които ни въвличат, но и заради ценните уроци, които ни дават. С децата от 3ти „б“ клас  отделихме специално внимание и време да препрочетем една от вечните приказки – „Пепеляшка“.

Получи се много интересен разговор. Посланията и идеите – за вярата в доброто и вълшебството, великодушието, любовта и прошката, са изключително важни за децата, особено във времена като днешните.

Любимата приказка ни учи, че е важно да бъдеш преди всичко човек, да понасяш с кураж и достойнство трудностите, пред които те изправя съдбата. Да не се изпълваш със злоба, алчност, завист и мъст. Най-важното не е просто в щастливия край на историята, а в дългото пътешествие, осеяно с трудности, което те прави по-добър, по-разбиращ, по-внимателен с околните, да виждаш нуждите им, да откликваш…

За децата беше важно да се научат да различават положителните от отрицателните персонажи. Да ги опишат, да обсъдят действията им, без да съдят. Да разберат, че трудностите имат две страни – или ставаме по-силни, или още по-слаби и уязвими.

След работата по приказката съвсем естествено учениците, техните семейства и ние с Мария Колева (учител в нашето училище!)  се включихме в събитие на Младежки център за развитие-Взаимопомощ: „Да споделим коледния дух с възрастните хора от Дом за стари хора №3 в гр. Казанлък“. Инициативата се организира от доброволците на сдружението.

Какво представлява инициативата „Кутия, пълна с щастие”?

Това е инициатива на младежите и доброволците от Младежкия център. Идеята беше да споделим коледния дух с възрастните от дома и да ги зарадваме като напълним кутия за обувки с малки подаръци.

„Какво да сложим в кутията?“ е въпрос, който естествено възникна. Имаше обаче предварителен списък, подготвен от Младежкия център, което беше улесняващо, защото знаехме, че подаръците ни ще бъдат съвсем уместни и полезни (козметични продукти, ароматизатори, сладки или солени лакомства, продукти за топли напитки, книги, списания, вестници и всякакви други подаръци, които могат да ги направят щастливи).

Сложихме кой каквото си избра от списъка, но най-вече много любов и съпричастност и дребни, изработени от нас неща.

Това се оказа прекрасен завършек на един от уроците по човеколюбие на „Научи се да даряваш“.

Част от малките дарители учеха онлайн по време на акцията и не са на снимката, но изпратиха при нас своите подаръци.

 

Урокът реферира към Пепеляшка. 

 

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg