Новини

Всеки може да е Дядо Коледа

Всеки може да е Дядо Коледа

Михаела Николова, класен ръководител, 1 клас

120 ОУ „Георги С. Раковски“, София

Както всеки заслужава да получи подарък за Коледа, така и всеки може да бъде Дядо Коледа, да зарадва и направи добро за познат или непознат. Идеята да съберем използвани, но запазени играчки дойде от майка на дете в класа. Някак си всички прегърнаха идеята – както деца, така и родители и набързо събрахме не един, а цели два големи кашона с чудесни играчки, книжки и пъзели.

След кратко проучване къде е подходящо да ги дарим, избрахме детското отделение на Националната кардиологична болница, а от екипа на болницата ни приеха сърдечно и показаха на учениците малка част от консултативния блок в отделението. Децата видяха, че не е страшно в лекарските кабинети и внесоха малко предколедно настроение в отделението, защото докато се разхождаха, подаряваха на пациентите и персонала ръчно изработените картички от тях и други ученици в 120 ОУ, в София.

Най-невероятното за мен е, че докато разглеждахме лекарските кабинети в отделението влязоха няколко семейства с дечица, които или бяха видимо натъжени или плачеха уплашено. Двете деца от моя клас, с които посетихме болницата, веднага скочиха да направят подаръци на дечицата.

Грабваха нещо интересно от кашоните и хукваха с усмивка към децата. Така натъжените им личица бързо, бързо се променяха – първоначално с изненада, а след това с лека усмивка. На малките първокласници много им хареса да бъдат в ролята на Дядо Коледа. Щом се прибрахме в класната стая, разказахме на другите деца какво се беше случило и какво ново сме научили – за организирането на дарителски кампании, за откриването на точната каузи и начина, по който да я подкрепиш. За малки, деликатни и важни подробности – като това играчките и книжките да са добре запазени, дори опаковани, да сме сигурни, че отиват на точното място, че някой има нужда от тях.

Разгледахме снимките и видеата от посещението ни. Не е трудно да направиш добро!

Бъдете и вие Дядо Коледа за някого!

Урокът реферира към „Прочети и дари“ и „Аз дарявам“

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg